DUBROVNIK DIGEST >> STARI GRAD

STARI GRAD >> Vrata od grada


Vrata od grada

[ View map ]

Dubrovačka Republika imala je samo dva ulaska u grad – vrata od Ploča, i vrata od Pila. Tek je padom Republike, Austrija na sjevernoj strani zidina izgradila i treći ulaz poznat pod nazivom Buža.

 

Vrata od Pila (pile je riječ grčkog porijekla,a označava upravo vrata) su ulaz u grad s zapadne strane zidina i mnogim dubrovačkim posjetiteljima prvi susred sa starom gradskom jezgrom. Vanjska vrata su sagrađena 1573. godine poviše kojih dominira kip svetog Vlaha. Međutim, od samog zaštitnika grada intrigatnitnije su kamene glave koje se nalaze ispod njegova kipa, a poviše samih vrata. U kamenu su isklesane dvije lijepe redovnice, a između njih muškarac s bradom. Legenda koja je još uvijek na snazi kazuje kako su glave uklesane kao upozorenje na nemoralni život svećenika i časnih sestara.  Tu je legendu potkrijepila optužba Dubrovačke Republike protiv fratra Jeronima Jeđupaka koji je navodno pod okriljem noći dolazio u samostan svete Klare i općio s redovnicama. Neki autori smatraju kako je optužnica bila lažna, te da su se vlasti fra Jera htjele riješiti zbog urote. Bilo kako bilo, nesretni je svećenik pogubljen, ali se zato rodila legenda o seksualnim aktivnostima franjevaca i časnih sestara zvanih klarise. Teško je povjerovati da je Republika dala isklesati kamene glave zbog tog događaja, jer je gotovo neodrživa teza da bi pod kip nebeskog zaštitnika mogao biti postavljen simbol takvog značenja. Tako da je ostalo nepoznato sve do danas što te glave znači i tko ih je i zašto uklesao.

 

Vrata su s kopnom povezana drvenim i kamenim mostom ispod kojeg se prostirao duboki jarak, puno dublji nego što je danas. Kameni most napravio je Paskoje Miličević, a drveni most bio je pokretan i zbog sigurnosti se je svaki dan dizao u noćne sate, i opet spuštao u zoru.

 

Unutarnja vrata od Pila rađena su u obliku gotičkog luka 1460. godine. Kip svetog Vlaha nad unutarnjim vratima podignuo je najpoznatiji hrvatski kipar 20. stoljeća Ivan Meštrović.

 

Vrata od Ploča nalaze se s istočne strane zidina, a rađena su na isti način poput vrata od Pila. I ona se sastoje od kamenog i drvenog mosta koji se svaku noć podizao.

 

Unutarnja vrata rađena su u romaničkom stilu, kao i sveti Vlaho nad njima.more texts