DUBROVNIK DIGEST >> STARI GRAD

STARI GRAD >> Katedrala


Katedrala

[ View map ]

Današnja dubrovačka katedrala, čak je treća katedrala izgrađena na istom mjestu. Prva je bila iz bizantskog doba, a tek je nedavno otkrivena. Još uvijek se ne zna kad je točno građena, a oko te činjenice ispreplele su se razne teorije.

 

Zna se da je na njenom mjestu izgrađena romanička katedrala koja je stradala u velikom potresu, a za koju je vezana jedna od najvećih dubrovačkih legendi. Dugi niz godina u Dubrovačkoj se Republici govorilo da je katedrala izgrađena donacijom engleskog kralja Rikarda Lavljeg Srca koji se vraćao u svoju zemlju iz Trećeg križarskog rata. Na povratku je njegove brodove zadesila velika oluja, a kralj se zavjetovao, da ako se spasi, da će na tom mjestu podignuti crkvu. Povijesna je činjenica da se Rikard iskrcao na Lokrumu, te da je tamo htio izgraditi zavjetnu crkvu – a onda kreće legenda – međutim, gradske su ga vlasti privolile da novac u iznosu od 100 000 zlatnih dukata daruje za izgradnju katedrale. Zašto legenda? Prvo jer u starim dubrovačkim zapisima stoji da novac koji je donirao engleski kralj nije bio dostatan za izgradnju katedrale. Ako se već spominje iznos od 100 000 dukata, što je za ono vrijeme bilo pravo bogatstvo, bez problema bi se napravile tri katedrale. Drugo, dubrovačka romanička katedrala izgrađena je barem stotinu godina prije nego što je bio Treći križarski rat koji se odvijao krajem 12. stoljeća.Najvjerojatnije se Rikard Lavljeg Srca iskrcao na dubrovačko područje, te je dao manji iznos za gradnju katedrale, ali dubrovačke vlasti su htjeli iskoristiti njegov utjecaj, odnosno marketing, pa su cijelu priču preuveličali.

 

Što se kasnije događalo s katedralom, puno je jasnije. Romanička katedrala razrušena je u velikom potresu iz 1667., nakon čega se kreće s ponovnom izgradnjom. Iako su dubrovačke financijske prilike tada bile prilično loše, katedrala je ipak izgrađena kao impozantno djelo. Gradio ju je u baroknom stilu talijanski arhitekt Andrea Buffalini, a dovršena je 1713. Unutrašnjost katedrale je prelijepa, a krase je značajna umjetnička djela. Tako se iznad glavnog oltara koji je izgrađen od ljubičastog mramora, nalazi slika Uznesenje Marijino iz 16. stoljeća velikog talijanskog slikara Tiziana.

 

U riznici katedrale koju možete vidjeti čuvaju se mnogi zlatni i srebrni relikvijari od kojih je najpoznatija relikvija glave sv. Vlaha iz 11. stoljeća, koja je napravljena u obliku krune bizantskih careva, a ukrašena je medaljonima u emajlu i drugim dragim kamenjem. Napravili su je dubrovački zlatari. Tu je također poznata relikvija Isusova pelenica, a u riznici su i mnoge slike talijanskih, hrvatskih, flamanskih i drugih slikarskih majstora. more texts