DUBROVNIK DIGEST >> AKTIVNOSTI

AKTIVNOSTI >> Dubrovački nakit


Dubrovački nakit

Dubrovački zlatari neprekidno djeluju od 13. stoljeća, a najveći procvat su zabilježili u 14. i 15. stoljeću kada su dobar dio svojih proizvoda izvozili. Nakit su izrađivali u romaničkom, gotičkom i baroknom stilu. Plemići su koristili zlato za isticanje statusa, a jeli su srebrnim priborom.

 

Zlatara je bilo jako puno, i svi su imali posla. Naime, tradicionalna izrada dubrovačkih zlatara dug je i mukotrpan proces, a tehnika nije nimalo laka za naučit. Stoga se je zanat čuvao s koljena na koljeno sve do današnjih dana kada također možete kupiti tradicionalni dubrovački nakit kao suvenir.

 

Koliko je zlato bilo važno za Republike, najbolje govori podatak da se jedna ulica zvala Zlatarska (prva ulica do Sponze).

 

Najveće remek djelo koje su napravili dubrovački zlatari (doduše ne sami, već uz pomoć stranaca), svakako je relikvijar glave svetog Vlaha. Ručno je napravljen od zlata, emajla, bisera, a svake godine se može vidjeti u procesiji za Festu svetog Vlaha koja se održava 3. veljače. Ostala umjetnička zlatarska remek djela nalaze se u muzejima dominikanskog i franjevačkog samostana.

 

Naravno nikako se ne smiju zaboraviti ukrašeni relikvijari iz Katedrale koju u svom djelu Na tri kralja, doduše ne imenom, spominje slavni William Shakespeare. Engleski pisac spominje jedan grad u Iliriji s puno relikvijara. Pretpostavlja se da misli na Dubrovnik.

 

Nažalost, mnoga zlatarska djela stradala su u velikom potresu 1667., i posebno požaru koji je buknuo nakon razaranja. Zahvatio je i Zlatarsku ulicu, taleći srebro i zlato koje se, kako tvrde svjedoci, u potocima slijevalo na Stradun. Dio dubrovačkog nakita, opljačkali su Francuzi za vrijeme okupacije.

 

Danas, dio dubrovačkih zlatara još uvijek proizvodi tradicionalne predmete. Ako se odlučite za kupnju, tražite crtifikat kojim se dokazuje način izrade. Mi vam preporučamo svjetski poznate konavoske naušnice koje su još nazivaju verižice. Naušnice su u obliku zlatnih prstenova ukrašene na razne načine. Zanimljivo da se u staro doba u Konavlima točno znalo kakve tko naušnice nosi. Tako su najstarije žene nosile najveće naušnice, sve do djevojčica koje su nosile najmanje.

 

Tijekom svog boravka u Dubrovniku, jordanska kraljica Rania kupila je konavoske naušnice koje je nosila za vrijeme intervjua u emisiji Oprah Winfrey.more texts