DUBROVNIK DIGEST >> AKTIVNOSTI

AKTIVNOSTI >> Konavoski vez


Konavoski vez

Ako za vrijeme boravka u Dubrovniku, želite kupiti nekakav suvenir, koji ćete svakodnevno upotrebljavati, poput stolnjaka, zavjesa ili slično, svakako obratite pozornost na konavoski vez. Ta tehnika pletenja je osnovni dekorativni element konavoske nošnje. Tehnika pletenja prenosi se s koljena na koljeno.

 

Originalni način pletenja odvijao se svilenim koncem koji se dobivao od dudova svilca. Svaka je Konavoka uzgajala dudovog svilca i morala je proizvoditi svoj konac za vezove. Konac bi se poslije bojao raznim bojama. Do udaje bi tako pripremila sve važne životne vezove koji su još kasnije u životu bile oznaka za identitet. Detalji u konavoskom vezu strogo su simetrični, a obično se rade u crnoj, crvenoj i tamnozelenoj boji sa zlatnožutim obrubima. Obično se izvezuju na predjelu prsa ili ruka.

 

Tehnika pletenja konavoskog veza nimalo nije jednostavna. Zahtijeva puno strpljenja i mirnu ruku. Srećom, još uvijek puno ljudi zna tu staru tehniku, pa se bez problema može naći za kupiti. Samo pazite da ne budu krivotvorina.

 

Osim kanovaskog veza, poznati su mljetski i primorski vezovi.more texts