DUBROVNIK DIGEST >> PRIRODA

PRIRODA >> Planina sveti Ilija


Planina sveti Ilija

[ View map ]

Sveti Ilija najviši je vrh poluotoka Pelješca (961 metar), a nalazi se poviše mjesta Orebić. Planinari iz svih krajeva svijeta jako vole ovu planinu. Postoji nekoliko staza do vrha, a mi vam preporučamo kružnu turu koja traje oko 5 i pol sati. Staza započinje u Ruskovićima, selu iznad Orebića, od kojeg vodi strmi put duž šumovitog klanca sve do visoravni pod samim vrhom. Kod lugarnice odnosno takozvane Stare kućice odvaja se put za vrh te za povratak preko Bilopolja.

 

Kada dođete na sami vrh, uživat ćete u nevjerojatnom pogledu na otoke Mljet, Korčulu i Hvar, na Neretvanski kanal, te planinu Biokovo. Posebno je upečatljiv pogled na mjesto Duba na sjevernoj strani Pelješca. Povratak preko Bilopolja također je nezaboravan. Prolazite visoravni, gustu borovu šumu, a pogled vam se pruža na otok Korčulu. Put prolazi blizu franjevačkog samostana Gospe od Anđela. Samostan je građen u 16. stoljeću u gotičko-renesansnom stilu.

 

Zanimljivo da su u njemu boravili ruski plemić i putopisac Petar Tolstoj, njemački princ Philipp Coburg, te britanski pisac Seaton Watson. Slično kao kod Gospe od Danača, i ovdje franjevci pozdravljaju brodove zvonjavom crkvenih zvona.

 

Također, osim franjevačkog samostana, postoji još jedna atrakcija – arheološki lokalitet Gornja Nakovana gdje su nedavno otkriveni ostaci prahistorijskog čovjeka.

 

Do vrha sveti Ilija vode i drugi jednako atraktivni putevi, no nisu markirani, pa ih preporučamo samo iskusnim planinarima. Neki avanturisti, osvojili su ovo brdo čak i s biciklom.

 

Valja spomenuti da na ovoj planini uspijevaju endemske vrste biljaka čiji će vas cvjetovi oduševiti jarkim bojama. Nemojte se iznenaditi ako naiđete na muflone, koji su tu dovedeni za vrijeme Jugoslavije. Također, budite oprezni dok hodate, jer na svetom Iliji živi zmija otrovnica poskok.more texts