DUBROVNIK DIGEST >> Plaže

Plaže >> Danče


Danče

[ View map ]

Danče su stjenovita plaža smještena podno parka Gradac. More je duboko, pa ovo kupalište nije najpogodnije za malu djecu pogotovo kada su valovi. Za sve druge željne bistrog i čistog mora, uvala Danče s pogledom na stijene koje se spuštaju s visina od preko 30 metara, sigurno je pravi izbor. Ako ste ljubitelj skakanja u more, ovo mjesto je kao stvoreno za vas.

 

Danas se na njoj kupa pretežno domicilno stanovništvo i svaki posjetitelj koji želi doživjeti nešto domaće i autentično mora posjetiti Danče. Oduševit će ih vika kupača dok bosi igraju mali nogomet ili vaterpolo.

 

Danče su mjesto gdje je nastao vaterpolski klub Jug, jedan od najtrofejnjih svjetskih klubova. U počecima igranja vaterpola u Jugoslaviji, Jug je domaćinske utakmice igrao upravo na Dančama. U to je vrijeme osvojio čak 20 trofeja prvaka Jugoslavije, a zanimljivo da mu nijedan naslov nije izmakao dok je nastupao na ovom posebnom mjestu. Danas se na ovom kupalištu igraju utakmice Divlje lige, amatersko natjecanje u kojemu se dubrovačka kupališta bore za naslov najboljeg. Momčadi s Danača više puta se bile prvaci Divlje lige.

 

Danče su za vrijeme Dubrovačke Republike bile mjesto gdje su boravili bolesnici od kuge. Zbog njih se gradi zavjetna crkva svete Marije (u narodu poznatija kao Gospa od Danača) koja na oltaru krije vrijedni triptih slikara Nikole Božidarevića.

 

Pomorci su u neraskidivoj vezi s Gospom od Danača. Kad god prolaze blizu ove prekrasne uvale trube brodskim sirenama, a časne sestre im otpozdravljaju zvonjavinom, te mole za njih i mirno more. Ova jedinstvena tradicija duža je od 300 godina, a traje sve do danas. Ako se nađete na Dančama sigurno ćete i sami prisustvovati toj jedinstvenoj simbiozi moreplovaca i dančarske hridi. A moći ćete pogledati kruzere iz neposredne blizine, njihovu veličinu koja se klanja moru.  

  • Type Stjenovito-betonska
  • Facilities Tuš, WC, caffe-bar
  • Specials Vaterpolo, skokovi, mali nogomet


more dubrovnik beaches