DUBROVNIK DIGEST >> STARI GRAD

STARI GRAD >> Minčeta


Minčeta

[ View map ]

Minčeta je najsjevernija i najviša tvrđava na gradskim zidinama te najvažnija obrana grada prema kopnu. S Minčete, kao najviše točke stare gradske jezgre, pruža se predivan pogled kako prema kopnu, tako i prema moru.

 

Tvrđava je dobila ime po dubrovačkoj obitelji Menčetić koja je darovala zemljište za njezinu izgradnju. U prvoj gradnji bila je četvrtastog oblika, da bi sredinom 16. stoljeća dobila današnji prepoznatljivi, okrugli izgled. Na njoj su radila tri velika arhitekta –  Nikifor Ranjina, Michelozzo iz Firence, a završena je prema projektu velikog renesansnog majstora Jurja Dalmatinca, najpoznatijeg po izgradnji šibenske katedrale.

 

Zidovi Minčete debeli su 6 metara, a na njenon vrhu, poviše kruništa koje je imalo prije svega estetsku funkciju, dominiralo je devet topova. Jedan se posebno isticao svojom veličinom, snagom i ljepotom, zbog čega su ga Napoleonovi vojnici prozvali „Lijepa žena“. Bio je izljeven u bronci, a težio je više od sedam tona. Top je izradio Ivan Rabljanin, a Austrijanci su ga tijekom okupacije odnijeli u Beč i rastalili. Sa svojim bogato ukrašenim ornamentima nije služio samo za ukras. Postoje zapisi da je top pucao po Rusima na Srđu početkom 19. stoljeća, te da je sa samo tri hica uništio dva ruska topa i pogubio 30 vojnika.

 

Za izgradnju Minčete veže se jedna zanimljivost. Tijekom radova nestalo je kamena, pa su gradski oci naredili da svatko tko dolazi u grad mora donijeti jedan kamen sukladan njegovoj tjelesnoj konstituciji.

 

Minčeta je ostala simbol neosvojivosti Dubrovnika koju će turski putopisac Evlija Čelebija u 18. stoljeću usporediti s Babilonskom kulom iz Biblije.

 

U 20. stoljeću, točnije 1936., zapamćena je po nečemu sasvim drugom – ne biste vjerovali – zrakoplovnoj nesreći. Udarac vojnog zrkoplova dvokrilca u Minčetu u kojoj su poginuli pilot i navigator, jedna je od najneobičnijih nesreća u povijesti zrakoplovstva. Nesreća se dogodila jer je pilot zrakoplova bio zaljubljen u mladu Dubrovkinju i želio joj je pokazati hrabrost izvodeći bravure u niskom letu. Prilikom pada zrakoplova nastao je požar u starom gradu.more texts