DUBROVNIK DIGEST >> STARI GRAD

STARI GRAD >> Revelin


Revelin

[ View map ]

Revelin je bio prva tvrđava izgrađena izvan zidina. Ime je dobio po riječi rivelin što znači objekt uz obalu. Tvrđava je sagrađena sredinom 16. stoljeća po nacrtima talijanskog inženjera Antona Ferramolina iz Bergama.

 

Dubrovačka Republika tvrđavu je izgradila kako bi što bolje utvrdila grad od prijetnje Mletaka. Revelin je najmasivnija dubrovačka tvrđava, građena od jako debelih zidova koje nisu uspjeli uništiti ni potresi, ni ratovi. Često je tijekom svoje povijesti služio kao važno sklonište. Tako su čelni ljudi Dubrovnika do obnove grada nakon potresa upravljali iz Revelina, gdje su prenijeli državnu riznicu kao i onu iz katedrale, da ne budu opljačkane. U posljednjem ratu, u Revelinu su se tijekom bombardiranja skrivali stanovnici stare gradske jezgre.

 

Kao i kod gradnje tvrđave Minčeta, i za ovu je bilo propisano da svatko tko dolazi u grad mora sa sobom donijeti jedan kamen. Zanimljivo je spomenuti da je na zapadnu stranu Revelina, ubrzo nakon njene izgradnje, prigrađena jedna manja kućica koja se koristila kao magazin sol po čemu je dobila ime Slanica.

 

Problemi s izgledom Revelina počeli su padom Republike. Austrijanci su poprilično devastirali izvorno stanje. Unutar tvrđave radili su međukatove, a sama tvrđava im je služila kao vojarna. Oko tvrđave su zasuli duboki jarak, te napravili cestu koja je i danas u upotrebi.

 

U 20. stoljeću, dio austrijske devastacije je promijenjen, a tijekom arheoloških iskapanja pronađena je peć gdje je Ivan Rabljanin lijevao metal. Revelin se tih godina nastojalo prilagoditi modernim potrebama. Neki su se slagali s promjenama, dok ih drugi nisu dozvoljavali.

 

Danas se u Revelinu nalaze komercijalni sadržaji poput noćnog kluba u kojem gostuju ponajbolji svjetski izvođači elektronske glazbe, a na njegovoj se prostranoj terasi održavaju predstave tijekom Dubrovačkih ljetnih igara.more texts